ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA W 3B

Dnia 9 listopada 2017 roku uczniowie klasy 3b przypominali sobie jak ważne jest zdrowe jedzenie i gotowanie w codziennym życiu. Rozmawialiśmy o tym jak zdrowe jedzenie wpływa na naszą kondycję i naukę. Przeanalizowaliśmy piramidę żywienia. Teorię połączyliśmy z praktyką i w tym dniu przygotowaliśmy smakowite przekąski z owoców i warzyw. Przekonaliśmy się, że można „jeść oczami” oraz, że posiłki przygotowane samodzielnie i w miłym towarzystwie smakują jeszcze bardziej. Na prezentację i degustację przygotowanych dań zaprosiliśmy uczniów z klasy drugiej.

Listopad w naszej klasie jest miesiącem, w którym szczególną uwagę zwracamy na to, aby w drugich śniadaniach uczniów znalazły się porcja świeżych owoców i warzyw. Nasz klasowy koordynator codziennie zapisuje smakołyki, które są przynoszone by pod koniec miesiąca wyłonić mistrza zdrowych przekąsek.

 

Marzena Delak