Kiszenie kapusty w zerówce

„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!”

Strofy znanej od lat przedszkolnej piosenki stały się inspiracją do kultywowania przedszkolnej tradycji, jaką jest z pewnością „Kiszenie kapusty”.

08 października 2013r. w naszej klasie dzieci wraz z wychowawczyniami „przygotowywały się do zimy”.

W czasie zajęć  dzieci zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.

W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę.

W drugiej części zajęć zerówkowicze zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy,  ziele angielskie oraz sól). Następnie w czepkach przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy.Szatkowali kapustę plastikowymi nożami.Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w wiaderku tak, aż kapusta puściła sok.

Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!