DZIEŃ JABŁKA W ZERÓWCE

Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące

a jako przekąska niezwykle sycące…

Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.

Wszyscy jabłka chętnie jemy i DZIEŃ JABŁKA świętujemy!!!

Obchody Dnia Jabłka w zerówce rozpoczęliśmy od rozmowy na temat jego wyglądu,  kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie lubią te owoce?  Przedszkolaki dowiedziały się ,że bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko pamiętać aby przed spożyciem dokładnie je umyć. Jedzenie owocu ze skórką to podstawa ponieważ to rejon jabłka(miąższ tuż pod skórką) w którym jest największe zagęszczenie witamin .W skórce występuje też  wzmożona koncentracja witaminy A i K. Wszystkie te wiadomości przekazała nam p. Maria Karolak – pielęgniarka szkolna. Skąd się biorą jabłka dzieci dowiedziały się śledząc kolejne obrazki historyjki „Od pestki do jabłka”. Zapoznały się z cyklem życia jabłoni. Oczywiście wszyscy zachwycaliśmy się smakiem jabłek, które przynieśliśmy z domu. Wykonaliśmy także kosz wypełniony jabłkami. Dzień jabłka uważamy za udany.