Jadłospis

DataŚniadanieNr alergenów w posiłku wg listy niżejObiadNr alergenów w posiłku wg listy niżejPodwieczorekNr alergenów w posiłku wg listy niżej
Poniedziałek
11.03.2019
Płatki kukurydziane z mlekiem
Kanapki z serem żółtym, wędliną i warzywami
Herbata owocowa
1,3,7,11Zupa grochowa
Potrawka z kurczaka z warzywami
Ryż
Surówka z marchewki i chrzanu
Kompot wieloowocowy
1,3,7,9Chałka z masłem
Kakao
1,3,7
Wtorek
12.03.2019
Owsianka
Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa z ciecierzycy
Klopsiki duszone w sosie koperkowym
Kasza pęczak
Surówka z czerwonej kapusty
1,3,6,9,10Kluski leniwe z masłem i bułką
Kawa zbożowa
1,3,7
Środa
13.03.2019
Płatki czekoladowe z mlekiem
Kanapki z polędwicą, sałatą, pomidorem i ogórkiem
Herbata owocowa
1,3,7Rosół z makaronem
Placki z jabłkiem
Woda z cytryną, pomarańczą i miętą
1,3,7,9Kruche babeczki z budyniem i owocami
Kakao
1,3,7,
Czwartek
14.03.2019
Zupa mleczna z makaronem
Kanapki z szynką, serem, papryką i ogórkiem
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa pomidorowa z ryżem
Makaron z sosem alla carbonara
Kompot wiśniowy
1,3,7,9Racuszki z ryżu
Kawa zbożowa

1,3,7
Piątek
15.03.2019
Płatki kukurydziane z mlekiem
Kanapki z pastą jajeczną
Kawa zbożowa
1,3,7Zupa serowa z makaronem
Burgery rybne
Ziemniaki gotowane
Surówka z kiszonej kapusty
Napój miodowy
1,3,4,7,9Banan w cieście
Herbata owocowa

1,3,7
Poniedziałek
18.03.2019
Płatki czekoladowe z mlekiem
Kanapki z polędwicą, serem twarogowym
Herbata z cytryną
1,3,7Krem z cukinii z grzankami
Antrykot drobiowy w chrupiącej panierce
Ryż
Marchewka z groszkiem
Kompot z jabłek
1,3,7,9Deser jogurtowo – owocowy
Herbata owocowa


1,7,8
Wtorek
19.03.2019
Kanapki z serem żółtym
Sałatka jarzynowa
Kawa zbożowa
1,3,7,9Barszcz ukraiński
Gołąbki
Ziemniaki gotowane
Kompot wieloowocowy

1,3,7,9,13Budyń śmietankowo-czekoladowy z biszkoptem
Herbata owocowa

1,3,7
Środa
20.03.2019
Zupa mleczna z ryżem
Kanapki z szynką, żółtym serem, papryką i ogórkiem
1,3,7Zupa jarzynowa
Makaron z sosem pomidorowo-serowym
Napój z herbaty owocowej
1,3,7,9„jajko sadzone” – serek homogenizowany z brzoskwinią
Rogal maślany
Mleko
1,3,7
Czwartek
21.03.2019
Płatki kukurydziane z mlekiem
Kanapki z żółtym serem, wędliną, warzywami
Herbata owocowa
1,3,7Zupa pieczarkowa z łazankami
Gulasz wieprzowy
Kasza gryczana
Surówka z buraczków i jabłka
Sok pomarańczowy
1,3,7,9Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Kawa zbożowa
1,3,7
Piątek
22.03.2019
Twarożek ziołowy
Kanapki z szynka z indyka, sałatą i pomidorem
Kakao
1,3,7Zupa zarzutka ze słodkiej kapusty
Ryba smażona
Ziemniaki gotowane
Surówka z ogórka kiszonego
Kompot jabłkowy
1,3,7,9Domowe bułeczki drożdżowe z serem
Mleko

1,3,7
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z POWODÓW TECHNOLOGICZNYCH I PRZYPADKÓW LOSOWYCH

Lista alergenów

Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2Skorupiaki i produkty pochodne
3Jaja i produkty pochodne
4Ryby  i produkty pochodne
5Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6Soja i produkty pochodne
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9Seler i produkty pochodne
10Gorczyca i produkty pochodne
11Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13Łubin i produkty pochodne
14Mięczaki i produkty pochodne