Lista alergenów
Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1 | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne |
3 | Jaja i produkty pochodne |
4 | Ryby i produkty pochodne |
5 | Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6 | Soja i produkty pochodne |
7 | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
8 | Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne |
9 | Seler i produkty pochodne |
10 | Gorczyca i produkty pochodne |
11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 | Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
13 | Łubin i produkty pochodne |
14 | Mięczaki i produkty pochodne |