Lista alergenów

Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2Skorupiaki i produkty pochodne
3Jaja i produkty pochodne
4Ryby  i produkty pochodne
5Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6Soja i produkty pochodne
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9Seler i produkty pochodne
10Gorczyca i produkty pochodne
11Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13Łubin i produkty pochodne
14Mięczaki i produkty pochodne