Jadłospis

DataŚniadanieNr alergenów w posiłku wg listy niżejObiadNr alergenów w posiłku wg listy niżejPodwieczorekNr alergenów w posiłku wg listy niżej
Poniedziałek
02.03.2020
Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo mieszane, polędwica sopocka, jajko na twardo, żółty ser, sałata, papryka czerwona, ogórek zielony
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa ogórkowa
Makaron penne z sosem a la carbonara
Jabłko
Kompot

wegetariańskie
Zupa – jw.
II danie – makaron pene z sosem śmietanowo szpinakowym
1,7,9Naleśniki z dżemem owocowym
Herbata
1,3,7
Wtorek
03.03.2020
Owsianka
Pieczywo mieszane, szynka, biały ser, miód, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor
Herbata
1,3,7Rosół
Kotlet z piersi kurczaka
Ziemniaki
Surówka z pora, marchwi i jabłka
Kompot

wegetariańskie
Zupa – krem brokułowy
II danie – kotlet jajeczny
1,3,7,9Kanapki z pastą jajeczną
Pomidor
Kawa zbożowa
1,3,7
Środa
04.03.2020
Zupa mleczna z zacierkami
Pieczywo mieszane, pasztet, szynka, serek topiony, sałata, pomidor, ogórek kiszony
Herbata
1,3,7Zupa pomidorowa z makaronem
Ryż ze śmietaną i prażonymi jabłkami
Mięta
1,3,7,9Chałka z masełkiem
Jabłko
Kakao
1,3,7
Czwartek
05.03.2020
Zupa mleczna z ryżem
Pieczywo mieszane, szynka drobiowa, dżem, sałata lodowa, papryka, ogórek zielony
Herbata owocowa
1,7Zupa kalafiorowa
Gulasz wieprzowy
Kasza gryczana
Ogórek kiszony
Kompot

wegetariańskie
Zupa – jw.
II danie – zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną
1,7,9Kanapka na ciepło (tost)
Herbata
1,
Piątek
06.03.2020
Pieczywo mieszane, twarożek ze szczypiorkiem, salami, ser żółty, pomidor, papryka, ogórek zielony
Herbata
1,7Zupa z czerwonej ciecierzycy
Paluszki rybne
Ziemniaki gotowane
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką
Kompot
1,3,4,7,9Deser jogurtowo-owocowy z musli
Herbata z cytryną
1,7
Poniedziałek
09.03.2020
Płatki czekoladowe z mlekiem
Pieczywo mieszane, kiełbasa żywiecka, żółty ser, sałata, pomidor, ogórek zielony
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa „pazibroda”
Potrawka z kurczaka
Ryż
Surówka z sałaty lodowej
Kompot

wegetariańskie
Zupa – jw.
II danie – cukinia faszerowana
1,7,9Ciasto drożdżowe
Kakao

13,,7
Wtorek
10.03.2020
Zupa mleczna z makaronem
Pieczywo mieszane, salami, żółty ser, jajko, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka
Herbata
1,3,7Zupa ryżanka
Kotlet schabowy
Ziemniaki gotowane
Fasolka szparagowa gotowana
Kompot
wegetariańskie
Zupa – jw
II danie – kotlety z ciecierzycy
1,3,7,9Budyń waniliowy z kawałkami owoców
Herbata
1,7
Środa
11.03.2020

Jajecznica na masełku
Pieczywo mieszane, pasztet, szynka, serek wiejski, sałata, pomidor, ogórek kiszony
Herbata
1,3,7Barszcz biały
Makaron pene z sosem śmietanowo-szpinakowym
Mandarynka
Mięta
1,3,7,9Racuszki z ryżu
Koktajl mleczno-owocowy
3,7
Czwartek
12.03.2020

Zupa mleczna z ryżem
Pieczywo mieszane, , kiełbasa krakowska, biały ser dżem, sałata lodowa, papryka, ogórek zielony
Herbata owocowa
1,7Zupa szczawiowa z jajkiem
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Kasza pęczak
Kompot

wegetariańskie
Zupa – jw
II danie – zielone naleśniki z nadzieniem warzywnym
1,3,7,9Serek homogenizowany z brzoskwinią
Rogal maślany
Herbata
1,3,7
Piątek
13.03.2020
Pieczywo mieszane, twarożek ze szczypiorkiem, polędwica sopocka, ser żółty, pomidor, papryka, ogórek
Herbata
1,7Zupa jarzynowa
Kotlety rybne
Ziemniaki gotowane
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego
Kompot
1,3,4,9Sałatka owocowa
Herbata
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z POWODÓW TECHNOLOGICZNYCH I PRZYPADKÓW LOSOWYCH

Lista alergenów

Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2Skorupiaki i produkty pochodne
3Jaja i produkty pochodne
4Ryby  i produkty pochodne
5Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6Soja i produkty pochodne
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9Seler i produkty pochodne
10Gorczyca i produkty pochodne
11Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13Łubin i produkty pochodne
14Mięczaki i produkty pochodne