Jadłospis

DataŚniadanieNr alergenów w posiłku wg listy niżejObiadNr alergenów w posiłku wg listy niżejPodwieczorekNr alergenów w posiłku wg listy niżej
Wtorek
12.11.2019


Zupa mleczna z ryżem
Pieczywo mieszane, szynka, żółty ser, jajko, sałata, pomidor, ogórek zielony
Herbata z cytryną

1,3,7Zupa zacierkowa
Pulpeciki wieprzowe z sosem pomidorowym
Kasza pęczak
Ogórek kiszony
Kompot

1,3,7,9,10,13Kasza manna z owocami, Herbata owocowa

1,7
Środa
13.11.2019

Płatki czekoladowe z mlekiem
Pieczywo mieszane, polędwica, pasztet
Sałata, Pomidor, ogórek, papryka
Herbata owocowa

1,3,7Zupa kalafiorowa z koperkiem
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Mandarynka
Kompot
1,3,7,9Tosty z żółtym serem
Herbata owocowa

1,3,7
Czwartek
14.11.2019


Zupa mleczna z ryżem
Kanapki z dżemem owocowym
Herbata z cytryną
1,3,7Kapuśniak
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Kasza gryczana
Surówka z pora i kukurydzy
Woda z pomarańczą i miętą
1,3,7,9Racuszki z jabłkiem
Herbata owocowa
1,3
Piątek
15.11.2019


Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo mieszane, szynka, biały ser, miód
Sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek
Kawa zbożowa
1,3,7Krem z czerwonego buraka z grzankami
Ryba smażona
Ziemniaki gotowane
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
Kompot
1,3,4,7,9
Kisiel z kawałkami owoców
Herbata owocowa


1,3,7
Poniedziałek
18.11.2019
Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo mieszane, szynka, żółty ser, jajko sałata, pomidor, ogórek
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa z ciecierzycy
Antrykot drobiowy, Ryż
Fasolka szparagowa duszona z cebulką
Kompot
1,3,7,9,10,13Chałka z dżemem, jabłko
Kakao
1,3,7
Wtorek
19.11.2019
Zupa mleczna z ryżem
Pieczywo mieszane, salami, wędlina drobiowa, twarożek
Sałata, rzodkiewka, ogórek zielony
Kawa zbożowa
1,3,7Zupa krem z cukinii z grzankami
Kotlet mielony z mięsa wieprzowego, ziemniaki gotowane
Buraczki zasmażane
kompot
1,3,7,9Kolorowe galaretki, śliwka
Bawarka
1,3,7
Środa
20.11.2019

Pieczywo mieszane, polędwica, pasztet, żółty ser, sałata, pomidor, ogórek, papryka
Kakao
1,3,7Zupa z soczewicy
Pierogi z serem
Surówka z marchwi i jabłka
Kompot
1,3,7Deser jogurtowy z müsli i owocami,
Herbata z cytryną
1,3,7
Czwartek
21.11.2019
Płatki kukurydziane z mlekiem
Kanapki z żółtym serem, wędliną, warzywami
Herbata owocowa
1,3,7Zupa kartoflanka
Gulasz drobiowy z warzywami
Kasza bulgur
Surówka z białek kapusty z marchewką
Kompot jabłkowy
1,3,7,9Ciasto marchewkowe, Kakao1,3,7
Piątek
22.11.2019
Zupa mleczna z makaronem
Pieczywo mieszane, szynka, twarożek ze szczypiorkiem, jajko, pomidor, ogórek
Kakao
1,3,7Zupa ryżanka
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Ziemniaki gotowane
Surówka z ogórka kiszonego
Kompot wieloowocowy
1,3,4,7,9Sałatka owocowa
Herbata owocowa
1,3,7
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z POWODÓW TECHNOLOGICZNYCH I PRZYPADKÓW LOSOWYCH

Lista alergenów

Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2Skorupiaki i produkty pochodne
3Jaja i produkty pochodne
4Ryby  i produkty pochodne
5Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6Soja i produkty pochodne
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9Seler i produkty pochodne
10Gorczyca i produkty pochodne
11Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13Łubin i produkty pochodne
14Mięczaki i produkty pochodne