Jadłospis

DataŚniadanieNr alergenów w posiłku wg listy niżejObiadNr alergenów w posiłku wg listy niżejPodwieczorekNr alergenów w posiłku wg listy niżej
Poniedziałek
20.05.2019
Zupa mleczna z makaronem
Kanapki z pasztetem i warzywami
Herbata owocowa
1,3,7,11Krupnik z kaszą pęczak
Pierogi z mięsem
Surówka z marchwi z chrzanem
Kompot jabłkowy
1,3,7,9Budyń śmietankowy z sokiem malinowym
Kawa zbożowa
1,3,7
Wtorek
21.05.2019

Musli granola z mlekiem
Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką
1,3,5,7Zupa z cukinii z makaronem
Kotlet schabowy
Ziemniaki gotowane
Kapusta zasmażana młoda
Kompot wieloowocowy
1,3,7,9Szarlotka domowa
Bawarka
1,3,7
Środa
22.05.2019


Płatki owsiane na mleku
Kanapki ze schabem pieczonym i warzywami
Kawa zbożowa
1,3,7,8Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
Racuchy z jabłkiem
Woda z cytryną, miętą i pomarańczą
1,3,7,9Jogurt naturalny z musem owocowym
Herbata cytrynowa
1,3,7,
Czwartek
23.05.2019
Płatki czekoladowe z mlekiem
Parówki z ketchupem, pieczywo
Herbata miętowa
1,3,5,7,8Kalafiorowa z makaronem
Pieczeń wieprzowa w sosie ziołowym
Kasza bulgur
Surówka z pora i ogórka kiszonego
1,3,7,9Naleśniki z serem i polewą waniliową
Kakao
1,3,7,11
Piątek
24.05.2019


Kasza manna
Tosty z serem
Herbata
1,3,7,11Zupa koperkowa z ryżem
Kotlet rybny
Ziemniaki
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot gruszkowy
1,3,4,7,9Kisiel z truskawkami
Sok malinowy
1
Poniedziałek
27.05.2019
Płatki kukurydziane z mlekiem
Kanapki z dżemem
Kakao
1,3,7Jarzynowa z ziemniakami
Gyros drobiowy
Ryż
Mizeria ze śmietaną
Kompot wieloowocowy
1,3,7,9Placki bananowe
Kawa zbożowa
1,3,7
Wtorek
28.05.2019

Ryż na mleku
Kanapki z polędwicą i warzywami
Herbata
1,3,7,11Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Bitka wieprzowa
Ziemniaki
Fasolka szparagowa
Kompot wiśniowy
1,3,9Ciasto owocowe
Herbata owocowa
1,3,7
Środa
29.05.2019


Płatki granola z mlekiem
Jajko sadzone, pieczywo
Herbata
1,3,5,7Krem z białych warzyw z grzankami
Makaron z serem i polewą truskawkową
Kompot owocowy
1,7,9Galaretka z bitą śmietaną
Sok pomarańczowy
1,3,7
Czwartek
30.05.2019

Płatki miodowe z mlekiem
Kanapki z żółtym serem i warzywami
Herbata
1,3,5,7Barszcz ukraiński
Gołąbki w sosie pomidorowym
Ziemniaki
Woda z miętą i cytryną
1,3,7,9Karpatkowa pyszność
Kakao
1,3,7
Piątek
31.05.2019

Makaron ryżowy z mlekiem
Kanapki z pastą jajeczną
Herbata
1,3,7,8Zupa ryżanka
Paluszki rybne
Ziemniaki opiekane
Surówka ogórka kiszonego
1,3,4,7,9Kisiel z owocami
Herbata owocowa
1,3,7
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z POWODÓW TECHNOLOGICZNYCH I PRZYPADKÓW LOSOWYCH

Lista alergenów

Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2Skorupiaki i produkty pochodne
3Jaja i produkty pochodne
4Ryby  i produkty pochodne
5Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6Soja i produkty pochodne
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9Seler i produkty pochodne
10Gorczyca i produkty pochodne
11Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13Łubin i produkty pochodne
14Mięczaki i produkty pochodne