Jadłospis

DataŚniadanieNr alergenów w posiłku wg listy niżejObiadNr alergenów w posiłku wg listy niżejPodwieczorekNr alergenów w posiłku wg listy niżej
Środa
02.09.2020
Jajecznica na masełku
Pieczywo mieszane, polędwica, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek
Kakao
1,3,7Bulion z ziemniakami i mięsem
Naleśniki z serem i musem owocowym
Mięta z cytryną i miodem
1,3,7,9Kanapka na ciepło z szynką, serem,
Pomidorki koktajlowe
Herbata
1,3,7
Czwartek
03.09.2020
Zupa mleczna z ryżem
Pieczywo mieszane, kiełbasa żywiecka, serek homogenizowany, sałata, rzodkiewka, pomidor
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa z fasolki szparagowej
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym
Kasza gryczana
Fasolka szparagowa
Sok jabłkowy
1,3,9Placki z jabłkami
Herbata owocowa
1,3,7
Piątek
04.09.2020

Pieczywo mieszane, jajko w sosie jogurtowym, schab pieczony, serek topiony, sałata, pomidor, ogórek kiszony
Kakao
1,3,7Zupa zacierkowa
Ryba smażona
Ziemniaki
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot
1,3,4,9Półmisek owoców
Herbata z cytryną
Poniedziałek
07.09.2020
Płatki czekoladowe z mlekiem
Pieczywo mieszane, szynka, żółty ser, papryka ogórek, sałata
Herbata z cytryną
1,3,7Zupa z ciecierzycy
Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Śliwki
Kompot
1,3,9Budyń waniliowy z owcami
Herbata owocowa
1,7
Wtorek
08.09.2020

Pieczywo mieszane, pasztet, ser biały, dżem, sałata, rzodkiewka ogórek zielony
Kakao
1,3,7Zupa kalafiorowa
Kotleciki drobiowe panierowane w otrębach
Ryż
Surówka z białej kapusty
kompot
1,3,7,9Kanapka z pastą jajeczną, pomidor
bawarka
1,3,7
Środa
09.09.2020
Pieczywo mieszane, twarożek ziołowy, szynka drobiowa ser żółty, sałata ,pomidor, ogórek kiszony
Kakao
1,7Zupa ryżowa
Pierogi ruskie
Surówka z sałaty lodowej z papryką
Woda z cytryną i miętą
1,3,7,9Ciasto marchewkowe
Arbuz
Kawa zbożowa

1,3,7
Czwartek
10.09.2020
Owsianka, pieczywo mieszane, kiełbasa krakowska, ser żółty, sałata, papryka, ogórek zielony
Herbata z cytryną
1,7Żurek z jajkiem
Udko z kurczaka pieczone
Ziemniaki
Surówka z marchwi i jabłka
kompot
1,3,7,9Ryż z jabłkami i cynamonem
Mięta
7
Piątek
11.09.2020


Zacierki na mleku
Pieczywo mieszane, jajko na twardo, salami, sałata, pomidor, ogórek
Herbata owocowa
1,3,7Krem wielowarzywny z ziarnami prażonego słonecznika
Ryba pieczona
Makaron
Brokuł gotowany
Kompot
1,3,4,7,9Deser jogurtowo-owocowy
Herbata z cytryną
1,7
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE Z POWODÓW TECHNOLOGICZNYCH I PRZYPADKÓW LOSOWYCH

Lista alergenów

Przepisy Unii Europejskiej dotyczą 14 alergenów. Szczegółowy wykaz znajduje się w Załączniku nr 2 w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2Skorupiaki i produkty pochodne
3Jaja i produkty pochodne
4Ryby  i produkty pochodne
5Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6Soja i produkty pochodne
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8Orzechy: migdały, orzechy włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacje, makadamia i produkty pochodne
9Seler i produkty pochodne
10Gorczyca i produkty pochodne
11Nasiona sezamu  i produkty pochodne
12Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13Łubin i produkty pochodne
14Mięczaki i produkty pochodne